YLSY Nedir ? YLSY Sınavına Nasıl Başvurulur

28.01.2022
2.425

YLSY NEDİR

Ylsy nedir ? Lisansüstü eğitim alanlar için çok uzak olmayan bu tabirin tam açılımı ile ilgili bilgileri aktaralım. Yurt dışında lisansüstü eğitim amacıyla gönderilecek öğrencileri seçme ve yerleştirme sınavının adıdır. Ülkemizde bulunan kurumlarında yetişmiş kişilerin eğitim almak adına MEB tarafından yurt dışına lisansüstü eğitimi amacıyla gönderilmesidir.

YLSY’nin asıl amacı nedir?

Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yetişkin personel ihtiyaçları her dönem bulunmaktadır. Bu yüzden de Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda ülkemizde yetişmiş kişilerin eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlamaları ve donanım olarak bilim ve teknoloji alanında daha kalifiye işler çıkartması için yurt dışına gönderme eğitimi olan YLSY’nin asık amacının bu olduğunu belirtelim.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bu sınava giriş yaparak sınavda başarılı olmanız durumunda eğitim almak için yurtdışına gidiyorsunuz. Burslu olarak gönderilen kişilerin burada gördükleri eğitim ve öğretim ile ülkemize dönerek başarılı işler yapması planlanmaktadır. Özellikle de bilim ve teknoloji konusunda uzman kişilere duyulan ihtiyacın giderilmesi adına bu sınava giriş yaparak sizlerde tam burslu bir şekilde eğitim almak istediğiniz zaman ülkemizde çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.

Yurtdışında eğitim görecek olan kişilerin pasaport süreleri

YLSY sınavını başarılı bir şekilde kazanan öğrencilerin yurt dışına gitmek için gerekli olan pasaport bilgileri bulunmaktadır. Pasaport süreleri dolan öğrenciler için tamamen ücretsiz bir şekilde harç bedeli ödemeden bu sınavdan sonra pasaport sürelerini uzatma fırsatları bulunmaktadır. Bunun içinde REBUS üzerinden sisteme giriş yaparak burada yer alan (Resmi burslu öğrenci sistemi üzerinden gerekli düzenlemeleri yapmaları gerekmektedir.

YLSY Başvuru şartları nelerdir?

Ülkemizde bu sınava girecek olan vatandaşlarımızın belirli şartları sağladıktan sonra sınava girmeleri sağlanmaktadır. Bunun için belirlenen şartları yerine getirecek olan kişiler sınava girerek sınavda başarılı olduktan sonra bu hakkı kazanmış olacaklardır.

Öncelikli olarak bu sınava girmenin ilk şartının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak olduğunu,
Öğrenim durumu olarak ise en az lisans mezunu olma şartı aranmaktadır.
Lisans bölümlerinden mezun olan adayın ise mezuniyet notunun en az 2.50 olması yani ortalama olarak en az 65 üzerinde olması gerekmektedir.
31 yaşından gün almamış olmakta bu eğitimi almak ve sınava girmek için gereken şartlar arasında yer almaktadır.
Akademik Lisans sınavı olan ALES üzerinden en az 70 puan alma şartının arandığını da belirtelim.
ALES’in bu sınava giriş süresi içerisinde alınacak olan puanın en az 3 yıl geçerliliği bulunmaktadır. yani başvurudan sonra geri dönük olarak ALES’ten almış olduğunuz puan türünün geriye dönük 3 yıl içinde en yüksek alınan puan türü baz alınacaktır.
Kamu görevlisi olarak çalışan kişiler arasında kınama cezası dışında herhangi bir şekilde yüksek ceza almamış olmak gerekmektedir.
Erkek olarak bu sınava girecek olan adaylardan aynı zamanda askerlik ile ilişiğinin bulunmaması gerekmektedir. ( yani askerliğini yapmış olma şartı, ya da erteleme durumu bulunan kişilerin bu sınava başvuru da bulunmaları gerekmektedir.
Sağlık kurulundan alınacak olan sağlık kurulu raporu.

Bu belirttiğimiz özellikleri taşıyan kişilerin bu sınav türüne başvuru yapmaları olumlu karşılanacaktır. Şartlardan herhangi birisinin yerine getirilmemesi durumunda ise yapılacak olan başvurunun olumsuz bir şekilde değerlendirileceğini siz değerli okurlarımıza belirtelim.

YLSY nedir? Ve ne işe yarar gibi sorularınızın cevaplarının tamamını sitemizde bulunan makalemiz üzerinde bulabilirsiniz. Aynı zamanda aklınıza takılan diğer soruların cevapları için sitemizde bulunan yorum kısmından bizlerle iletişime geçerek YLSY ile ilgili bilgileri bizlere sorabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ