Evde Almanca öğrenmek

31.03.2021
3.288

EVDE ALMANCA ÖĞRENMEK

Evde Almanca öğrenmek istermisiniz?
Öyleyse bu yazıyı dikkatle okuyun.
Almanca’yı evde öğrenmek gerçekten’de iyi bir fikir olabilir. Bir dili öğrenmek hayatımıza herzaman bir artı katar. Kurallarına göre öğrenmek çok daha avantaj sağlar. Bu iş düzenli olarak bir proğram çerçevesinde zaman ayırmak ve araştırmacı olmayı gerektirir. Ayrıca azimli olmak, vazgeçmeden kararlı olarak ciddi manada bunu yapabileceğine inanmak bu işin temelini oluştur.

Öğrenmek istediğinizden eminseniz veya öğrenmek zorundaysanız artık biryerden başlanmalı. Kararlı olmak çok önemli. İlk başlarda çok fazla bir materyale ihtiyacınız olmayacak.
Başlangıçta bir bilgisayar veya bir cep telefonu ile Almanca öğrenme metodları’nı, öğrenme tavsiyelerini, araştırıp, size uygun olan yöntemi belirleyip, bir plan dahilinde ilerlemek gerekir..

1- Kendinize bir yol haritası belirleyin.

İngernet üzerinde yüzlerce site bir çok kategoride dil öğrenme fırsatı sunuyor. Kendi metodunuza göre ilerleyecekseniz muhakkak bir proğram taslağı oluşturun.. Örnek verecek olursak
İnternette Almanca A1 konuları olarak aratırsak, Almanca’nın temel konuları olan konu başlıklarına ulaşırız. Bu konuları birer birer sağlam ve acele etmeden kavradığımızdan emin olarak ilerleyelim. ilk konu; Alman Alfabesini öğrenirken bu konuya ağırlık vermekte fayda var. Bazı harflerin yazılışı ve telaffuzu Türkçe’den biraz farklı olduğu için okunuşlarını iyice öğrenmek ileride karşımıza çıkan bütün kelimeleri ve cümleleri kolayca okumamıza, işitince anlamamıza, ve konuşmamıza çok faydalı olacaktır.

2- Almanca sayıları öğrenin.

Sayılar konusu tıpkı alfabe konusu gibi tamamen ezbere dayalı bir konudur. Almanca Sayılar okumak, yazmak, telaffuz etmek konusunda bol bol egzersiz yapmak gereken bir konu. Zira bu konu ye i başlayan herkes için basit olsa’da rakamları telafuz etmek konusunu hızlandırmak epey bi zamanınızı alacaktır.

3- Almanca Zamirler konusunu ezberleyin

Almanca’da isimlerin yerine kullanılan şahıs zamirleri, Ben, Sen, o, biz, siz, onlar.. Ayrıca Almanca’da bu konuda fazladan bir kaç şahıs zamiri daha bulunuyor. Kafanızı karıştıracak bir şey değil. Konuya girince kolayca idrak edilebilir.

4- Almanca fiilleri ve fiil çekimlerini öğrenin.

Buraya kadar bu üç konuyu sağlam bir şekilde öğrenirsek en kısa Almanca cümleleri kurabiliyor olacağız. Fakat burada çok önemli bir husus var. Almanca da fiiller, gelmek gitmek , konuşmak gibi hareket, iş, oluş bildirirken kelimelerin sonuna şahıs ekleri alırlar. Fiil çekimleri konusunda bir kaç fiilin çekimini gördükten sonra şahısların aldığı ekleri kendiniz de uyarlayabilirsiniz. Tabiri caizse Tarzanca Almanca denilen olay tam bu konuda başlıyor. Genelde fiillerin şahıslara göre aldığı ekleri kullanmadan veya öğrenmeden cümle kurarsak tamamen tarzanca bir ilerleme olur. Mesela, ben gidiyorum, sen gidiyorsun, biz gidiyoruz gibi değilde, ben gitmek, sen gitmek, o gitmek… ileti seviyeler için bu çekimler çok önemli.

5- ismin halleri konusunu çok tekrar edin.

Yukarıda anlatılanlar bu konu içinde geçerli. Bu konuyu güzelce öğrenmek ilerleyişimiz için çok önemli. Doğrusu önemsiz bir konu yok ama temel sağlam olunca ilerideki konuları anlamak daha kolay olacaktır. Almanca’da başlangıç seviyesinde ilk konular sizi biraz zorlayacaktır.

6- Almanca kelimeleri artikelleriyle öğrenin.

Bu konu belkide yanlış telafuz etmenin, yanlış anlaşılmanın en çok olduğu konudur. Bir kelimenin artikeli tamamen kelimenin yönünü belirler diyebiliriz. Almanca’da der, die, das diye üç artikel vardır. Yani, erkek, dişi, nötr. Ayrıca Almanca öğrenirken en çok zorlayacak konuda budur.. Adam, adamı, adama, adamdan… gibi halleri vurgulamak artikellerin düzgün kullanımına bağlıdır.

7- Cümle kalıplarını öğrenin

Cümle kurmayı, cümle kurarken kelimelerin dizilişini öğrenmek çok önemli. Kelime sıralaması cümlenin anlamını kaybetmesine, anlaşılmamasına veya farklı anlamlara gelmesine sebep olan hatalar oluşturur. Bunun için Te-ka-molo gibi cümle kalıplarını araştırmakta fayda var.

8- Çekinmeden diyaloğa girin.

Çevrenizde diyalog kurabileceğiniz birileri varsa, sizinle öğrenmeye başlayan veya sizden iyi seviyede olabilir’ ve bu daha avantajlıdır. Çekinmeden yardım isteyebilirsiniz. Size yakın olan aile akrabalardan birini veya birkaçını birlikte öğrenme konusunda ikna edebilirseniz birlikte çalışmak çok daha eğlenceli bir hal alabilir. Böylece hem rekabet ortamı oluşur hemde konuşma becerisini güçlendirebilirsiniz. Eğer böyle bir çevreye sahip değilseniz, veya bu ortamı oluşturamıyırsanız sorun yok. Yeterki öğrenme hırsından vazgeçmeyin. internet üzerinden Online ücretsiz ders veren sitelere üye olabilir çevrmiçi karşılıklı konuşmalara katılabilirsiniz.

9- Ders kitapları ve Resimli kitaplar alın.

Kursa gitmeye vaktiniz yoksa ve yavaş yavaş birşeyler öğrenmeye başladıktan sonra konuları daha derinlemesine işlemek için, resimli ve yazılı kitaplar alarak, görsele göre yapılan eylemi yazılı olarak belirten çocuk kitapları işinize çok yarayacaktır. Ayrıca çok tutulan Almanca Türkçe kitaplarını araştırarak güzel egzersizler yapabilirsiniz.

10- Ders eğitim CD’leri ile evinizi okula çevirin.

Bir Almanca kursuna yazılıp göreceğiniz konuları, anlatılan dersleri tıpkı birebir göreceğiniz eğitim CD’leri piyasada oldukça mevcut. Farklı öğretim metodları kullanılarak işlenen konulara sahip olan çeşitlilikte eğitim CD’leri oldukça işinize yarayacak. Piyasayı biraz araştırıp kullanılan teorilere göre hangi anlatım yönteminin size göre uygun olduğunu seçebilirsiniz. Sakin kafa ile git gel yapmadan, fazla bir zaman kaybetmeden, odanızda laptop veya televizyonunuzda izleyebileceğiniz USB, veya DVD formatında hazırlanmış bir çok izleme seçeneğinden yararlanın. Bir yandan çayınızı kahvenizi yudumlarken, takıldığınız konuları başa almak, veya sıkıldığınızda bir mola vermek istediğinizde durdurup tekrar başlatmak gibi harika seçenekleri olan bu setler ile kurs ayağınıza geliyor.

11- Televizyon ve radyodan yararlanın.

Almanca film seri’lerini izleyerek, görsel olarak vücut dilini takip ederek söylenen kelimeleri ve cümleleri takip etmek çok fsydalımbir yöntem. Sadece açın ve izleyin. Bu ne diyor diyerek vazgeçmeyin. Zamanla ister istemez nasıl geliştiğinizin farkına bile varamadan seviye atlayacaksınız. Televizyonda ill zamanlarda izlemeye başladığınızda hiç anlaşılmıyor diyeceksiniz. Ama Almanca çok hızlı konuşulan bir dil olduğu için, Almanlar konuşurken kelimeleri resmen birbirine yapıştırarak ve hızlı konuşurlar. Siz zamanla kelimeleri ve cümleleri ayırt edebileceksiniz .

12- Bol bol not almayı ihmal etmeyin

Yukarıda anlatılan yöntemler dışında kendi belirlediğiniz yöntemleri de uygulayarak, metodları çoğaltabilirsiniz. Almanca dersler konusunda mutlaka bol bol not alın ve not aldığınız defterinizi sıksık gözden geçirerek konu tekrarı yapın. Konu tekrarı ile öğrendiklerinizi hep taze tutun.
İlk başta söylediğimiz gibi, bir dili öğrenirken en önemli unsur, azim. Vazgeçmeden inanarak bu işi yaptığınızda iyi seviyelerde evde Almanca öğrenmek mümkün. Unutulmaması gereken en güzel söz şu ; Öğrenmenin yaşı yok.

YAZAR BİLGİSİ